JUGA, RIU, APREN

JUGA, RIU, APREN

jueves, 5 de diciembre de 2013

Wikis i educació



L'ús de Wikis a l'educació no es troba gaire present si ho comparem amb altres eines. Els wikis trenquen l'estructura unidireccional de la majoria de les aplicacions web ja que basa el seu èxit en l'activitat col·lectiva, la reflexió, la comunicació i la auto-organització de la comunitat. 
Però tot i això, poc a poc, els wikis van adquirint un paper dins l'educació, ja són nombroses escoles, instituts i universitats les que utilitzen Moodle. Moodle és un entorn socio-contructivista d'ensenyança i aprenentatge i de codi obert. Ofereix un wiki entre altres eines com chats, documents, vídeos, etc. Per a realitzar activitats onnline.


LLista de usos típics dels wikis a l'educació (Lott, 2005):

  • Espai de comunicació a la classe: Un wiki pot servir com a espai primari de comunicació de la classe o en conjunció amb un entorn virtual d'ensenyament / aprenentatge tradicional , com a eina de comunicació integrada.
  • Espai de col·laboració de la classe/ base de coneixements: Un wiki es pot utilitzar com a punt focal en una comunitat interessada en un tema determinat , relacionat amb el contingut de l'assignatura. Pot optar per crear un espai general sobre un tema donat o per un recurs més centrat en un aspecte concret, producte de la investigació dels estudiants.
  • Espai per realitzar i presentar tasques/portafolis electrònic: Les tasques o artefactes acadèmics que realitzen els estudiants per aprendre, en solitari o en grup , poden penjar-se en un wiki, per a la seva avaluació per part de professors i / o els propis companys , per a revisió per experts externs, etc. Els wikis també poden servir com a suport a formes d'avaluació per portafolis.
  • Arxiu de textos en procés d'elaboració: Un wiki , per la seva flexibilitat i la facilitat de creació i edició , és un espai natural per albergar textos i altres materials durant el propi procés d' escriptura. Els wikis mantenen internament una història consultable de canvis i és senzill tornar a una versió anterior.
  • Manual de la classe/Autoria col·laborativa: Creació col·laborativa de llibres de text , manuals o monografies , col·leccions de problemes o casos , bé per un grup de docents , des d'una perspectiva més tradicional o , des d'una perspectiva constructivista social , dels propis estudiants . 
  • Espais pels projectes en grup: Es poden dissenyar activitats de autoavaluació i avaluació per parelles , estimular els enllaços creuats entre els projectes, la revisió per parelles , etc. Per fomentar l'anàlisi i estudi dels projectes dels altres grups

No hay comentarios:

Publicar un comentario