JUGA, RIU, APREN

JUGA, RIU, APREN

domingo, 29 de diciembre de 2013

Microsoft Word



Avui a la classe de G-Tic hem aprés a fer noves formes per treballar amb el Word, perquè sempre que l'utilitzesim siguès més pràctic. Al principi hem après a citar un treball, clicant a "referencies" i tot seguit clicant a "insertar cita". A partir d'aquí s'han d'omplir les dades que demanen com el títol del libre, autors, data d'imprempta, editorial, etc ...



Una altra tècnica que vam aprendre, va ser crear un índex automàticament. Consisteix en anar a "referencies", i desprès clicar a "taules de contingut" i per finalitzar "taula automàtica".
Ha sigut una clàsse bàsica però útil, ja que facilitarà les pròximes vegades que utilitzem el programa.

sábado, 28 de diciembre de 2013

EDU3.cat i Vídeos motivadors


Avui a classe hem parlat de Joan Ferrés qui tracta temes sobre la communicació i els vídeos motivadors. En el seu llibre "Vídeos y Comunicación" tracta 2 temes, en el capítol 1: nuevo hombre, nuevo modo de conocer, nuevo lenguaje i la funció dels dos hemisferis.

L'hemisferi esquerra tracta la lògica, llenguatge i classifica..
L'hemisferi dret tracta la música, les emocions..

També tracta el tema del nou llenguatge audiovisual, la informació del qual s'extreu: del cine (imatge-emoció- idea), i el text (imatge-idea-emoció). Llavors partint d'aquest punt hem vist dos vídeos:
  • El primer es un vídeo lliçó (informació sobre un tema concret)
  • El segon es un vídeo motivador (ens motiva per arribar a una idea/valor)
Objectius: 
- Que el preceptor mitjançant unes imatges o text li produeixi algun sentiment. (imatge-idea-emoció)
- Que el preceptor mitjançant unes imatges o text produeix un sentiment i es treuen les pròpies conclusions (imatge-emoció-idea).

A continuació el vídeo motivador:


 
Edu3.catAquest vídeo l'hem pogut veure a EDU3.cat, un espai web on hi trobem molta informació educativa útil tant per alumnes o professors, ja que ens aporta una gran ajuda en l'ensenyament a les aules. Aquesta eina presenta tot típus de documents, vídeos, jocs educatius (entre d'altres) tots de matèries diferents, amb una estructura molt senzilla. 

En aquesta pàgina treobem la informació i els víeos: http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=17242&p_ex=dinner%20for%20two

viernes, 27 de diciembre de 2013

Analitzem blocs educatius


Avui a classe hem estat mirant diferents blocs educatius que el professor tenia apuntats en una pàgina segons els aspectes que tocaven. Hem anat mirant diversos i així hem agafat idees i em pogut veure moltes coses interessants.

Un dels blocs en que m'hi he fixat ha sigut el de "Fer de mestres" una orientació cap els mestres de tot arreu per ampliar activitats cap als seus alumnes i altres recursos, aqui us deixo el link del bloc:

- http://ferdemestres.blogspot.com.es/

Un altre bloc que he vist era més personal de la Mireia Torrent que es dedica a l'educació infantil amb la il·lusió de ser mestra des de els 8 anys. És molt interessant i aporta moltes idees:

- http://mon-infantil.blogspot.com.es/

L'últim del que us vull parlar és el bloc "La clase de Miren". Aquest bloc està tot plé de fotografies, mostrant totes les activitats que duen a terme a l'escola. Aquest recurs s'utilitza molt perqué així els pares es fixin en el que fan els seus fills durant el seu aprenentatge. Seria com una revista electrònica al llarg de l'any d'escolaritat.

- http://laclasedemiren.blogspot.com.es/

Aquesta pràctica  d'anàlisis pot ser molt útil per un futur, on jo com a mestra podré fer un bloc dels aprenentatges i activitats durant la escolaritat dels meus alumnes. Em sembla molt bona idea fer un "diàri electrònic" a l'abast de tothom.

jueves, 26 de diciembre de 2013

Twitter

Twitter és un servei de xarxa social que permet als seus usuaris enviar i llegir missatges de text per mitjà de la mateixa web de Twitter, sms, missatgeria instantània o bé aplicacions de tercers (Facebook, Twidroid, Tweetie, etc...).

La idea de Twitter es permetre a l'usuari contactar amb gent interessant i aixií poder seguir les seves actualitzacions. Els misatges estàn restringits a tamany (mida petita), i això permet que els usuaris identifiquin amb un sol cop d'ull si algún missatge és interessant. La seva funcionalitat és molt simple, rebre i enviar micro-missatges.


miércoles, 25 de diciembre de 2013

Software lliure/propietari



El Software o programari és el conjunt de programes informàtics i procediments que fan alguna tasca en un ordinador. És la part no física del computador, i s'executa dins del hardware. Comprèn el conjunt sistemàtic dels programes que serveixen per a aplicacions determinades. Hi han dos tipos de programaris, lliures i privatius.

Software lliure
És aquell que pot ser utilitzat, estudiat i modificat sense restriccions. També pot ser copiat i redistribuït i és gratuit. L'usuari té accés al codi font.

Característiques: 
  • La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit.
  • La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies. 
  • La llibertat de redistribuir còpies.
  • La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar. 
No s'ha de confondre amb el freeware ja que no se'ns asseguren els drets a la modificació i redistribució del programa.

Software privatiu
És aquell programari dissenyat per a un usuari. Aquest l'utilitza, i no el pot fer públic ni el pot modificar. S'ha d'haver pagat previament. No té accés al codi font; degut a que el propietari continua sent l’empresa i nosaltres només hem adquirit la llicència d’ús.

Característiques:
  • Pagament previ per a la utilització.
  • L'usuari no és el propietari.
  • L'usuari depèn totalment del fabricant en el control i desenvolupament del programa.
  • És un programari amb llicència i sota drets d'ús, còpia i modificiació.
Avantatges:
  • Desenvolupament protegit.
  • Garantia de suport.
  • Aplicacions ben realitzades.
  • Genera mercat de treball.

martes, 24 de diciembre de 2013

Saps on és la fageda d'en Jordà?

A la matèria de COED cada alumne ha escollit una poesia per recitar-la a classe. Havia de ser una poesia personal, ja que transmet diferents sensacions segons la persona qui ho llegeixi. 
La meva tractava sobre la fageda d'en Jordà, un parc natural situat a la Garrotxa (Olot) on de petita hi feia excursions durant l'estiu. Escrita per Joan Maragall l'any 1925.


Saps on és la fageda d'en Jordà?
Si vas pels volts d'Olot, amunt del pla,
trobaràs un indret verd i pregon
com mai més n'hagis trobat al món:
un verd com d'aigua endins, pregon i clar;
el verd de la fageda d'en Jordà.
El caminant, quan entra en aquest lloc,
comença a caminar-hi poc a poc;
compta els seus passos en la gran quietud
s'atura, i no sent res, i està perdut.
Li agafa un dolç oblit de tot el món
en el silenci d'aquell lloc pregon,
i no pensa en sortir o hi pensa en va:
és pres de la fageda d'en Jordà,
presoner del silenci i la verdor.
Oh companyia! Oh deslliurant presó!

Fluxogrames

Els fluxogrames estàn compostos per els diagrames de flux; que són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoltre una tasca. La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitzen en molts àmbits diferents. Aquí tenim alguns dels seus funcionaments:


  • Per planificar tasques pròpies  relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional.
  • Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació que no sigui essenical, definicions, instruccions, normes...
Els fluxogrames per la seva simbologia poden transmetre:



Etiquetes

Que són les etiquetes?
Les etiquetes serveixen per fer referència a les diferents entrades del bloc, perqué així sigui més fàcil trobar un aspecte concret i ens permet accedir-hi directament. Segons el tema tractat es crea una etiqueta per aquella entrada, com per exemple "Twitter" i així el contjunt d'etiquetes les trobem a la pàgina principal del nostre blog i anem a la informació precisa en un moment.

Com etiquetem les entrades?
Les etiquetes permeten classificar fàcilment les entrades. Al escriure una entrada fem clic a l'opció "Etiquetes" que apareix al lateral i pots inroduir les etiquetes que vulguis, separant-les per comes. Les etiquetes que s'han utlitzat anteriorment en altres entrades apareixen més abaix.


sábado, 21 de diciembre de 2013

Netvibes


Ahir a classe vàrem aprendre a utilitzar el servei de Netvibles. Un web que actua com un escriptori virtual personalitzat, i aquest, permet molt ràpidament la configuració d'una pàgina d'inici que contingui Feeds Favortis, notes de text, informació meteorològica, de borsa, etc..

Visualment s'organitza en pestanyes, on cadascuna forma un agregador de diversos mòduls i widgets desplaçables prèviament, definits per l'usuari. Aquests mòduls actuen com a petites finistres, i el seu contingut es genera a través d'un altre Servei web o bé es forma com a una nova miniaplicació. És una web molt semblant a la pàgina principal personalitzada de Google o Windows Live.

Per poder registrar-nos, tenim la facilitat de fer-ho a partir del canals RSS.

- Primer:  hem de conar amb un canar RSS
- Segon:  hem de donar-nos d'alta a totes aquelles pàgines web que ens interessin

    Lector RSS online internet web reader feed
  1. Entrem a la pàgina d'inici de Netvibes http://netvibes.com
  2. Fem "clic" al botó de registrar-nos
  3. Apareixerà una finestra ematent on nomès has d'ingresar el teu e-mail, escollir una contrasenya i la rebràs per confirmar-la. Desprès et registres de nou amb les dades donades anteriorment i la conta es crearà. 
  4. Has de tornar a la mateixa finestra d'inici, però ja no sortira de nou la opció d'iniciar sessió.
  5. Ara nomes queda personalitzar el pròpi escriptori virtual. Sempre és millor investigar per un mateix les diferents opcions que ofereix. 


viernes, 20 de diciembre de 2013

Les 10 eines

L'altre dia a l'aula vàrem tractar una llista d'eines les quals, sense l'ajuda dels ordinadors, no podria ser possible utilitzar avui en dia. Són opcions que únicament amb l'ordinador i les noves tecnologies hem anat desenvolupant: 
  • Penjar fotos, donar opinions o transmetre informació amb el Twitter.
  • Crear o veure vídeos amb el YouTube.
  • Utilitzar el Microsoft Word per tal de facilitar l'escriptura.
  • Utilitzar els traductors online.
  • Compartir informació per tot el món amb els blogs.
  • Fer servir presentacions amb multimedia com  Prezi, Power Point,...
  • Utilitzar el Netvibes per organitzar la teva informació o l'espai del teu ordinador.
  • Realitzar videoconferències en grup
  • Fer ús de chats i deixar enrere el mètode de la carta.
  • Construir gràfics o fulls de càlcul amb Excel.

Les quatre metàfores

Aquests dies a la classe de G-Tic, hem treballat les quatre metàfores des de el suro (on tenim molta informació).

Hem treballat les quatre més importants, que s'expliquen a continuació:


1) Metàfora Tutorial: l'ordinador com a tutor, aquest tipus de metàfora reprodueix el model tradicional d'ensenyament-aprenentatge. Aquestes "màquines d'ensenyar" poden instruir l'alumne fins al punt de fer-se càrrec totalment de l'activitat del docent. La psicologia dominant en aquells anys era el conductisme. La idea principal és la de fer programes que funcionin com a tutors. Aquest tipus d'interacció es pot donar entre alumne i ordinador: l'ordinador inicia, l'alumne respon, i l'ordinador avalua, i a continuació l'ordinador inicia un nou cicle.



2) Metàfora de la Construcció: l'ordinador com a alumne, en aquesta metàfora és qui controla la màquina, ell és el que li ha de donar ordres a la màquina per tal de poder obtenir el resultat. El llenguatfe de programació Logo i l'objecte gràfic anomenat tortuga seria un exemple de micromon on el nen pot desenvolupar estratègies de resolució de problemes. Piaget, resalta la importància dels processos de descoberta i parteix d'ensenyar prematurament impedeix que el nen descobreixi, inventi i construieixi. El mestre quedaria relegat a un segon pla. Un exemple clar, podria ser "l'Scratch".


3) Metàfora del Laboratori: l'ordinador com a simulador, aqui es permet un aprenentatge per descoberta. Els simuladors, sent l'evolució dels sistemes tutorials, permeten un aprenentatge per descoberta semblant al que es produeix en els micromens de Papert però d'una forma molt més acotada ja que són sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmatres però no afegir-nse de nous. El grau de llibertat de l'usuari és més limitat que en el cas de Logo. Les simulacions fomenten la reflexió i l'acció en un entorn acotat però tenen el perill de simplificar en  excés els sistemes reals. Aquest problema es fa més evident quan es pretenen simular sistemes de relació social.

Un exemple d'aquest  podria ser "la Docrtora Xinxeta" i un altre exemple de simulació el trobem al programa "Crayon Physics" com poem veure a continuació:




4) Metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina, aquí ens proporciona una experiència mediada del món físic. Lús de l'ordinador com una eina de treball és habitual en la nostra vida diària. A l'escola també s'utilitza, a més, les situacions d'aprenentatge, les activitats proposades pels infants, haurien de ser autèntiques, realcionades amb la seva experiència i les seves preocupacions. Els infants haurien de treballar des de ben petits amb eines que els hi permetin gestionar i organitzar la informació i emprar les ienes de suport a la comunicació. L'ordinador ens allibera de les tasques més rutinàries i deixa la porta oberta per tal que ens centrem ens els aspectes més reflexius, constructius i creatius.

La infromació exacta la trobem a: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/12/conceptualitzacio-de-la-naturalesa-de_3920.html.

A partir d'Scribd he realitzat aquesta taula de les 4 metàfores amb els seus exemples corresponents:

jueves, 12 de diciembre de 2013

Identitat i Territori

LA POR

Ahir 11 de Desembre vaig exposar el treball d'identitat i territori amb la Judit Amayuelas. El nostre treball ha anat sobre la por, és una sensació que sempre ens ha cridat molt l'atenció, ja que no trobem que sigui dolenta.

Vam enfocar el treball en explicar que creiem que era, quines reaccions produïa i diferents maneres de tindre por. També vam aclarir que no és un aspecte negatiu, ja que hi ha persones que els hi agrada sentir la por al cos, i així vam explicar algunes de les pel·lícules que ens agradaven, alguns túnels de terror que coneixíem i esports de risc.

Seguidament vam acompanyar l'exposició amb un parell de vídeos que deixaven una certa inquietud i tensió als companys, ja que d'això tractava el treball.

Al principi estava una mica nerviosa, però jo i la meva companya, al saber que ens havíem après bé l'exposició i gaudíem parlant del tema ens vàrem anar tranquil·litzant

Unes frases que vam recitar i que m'han quedat grabades són:

- "Tenim por a tot el que desconeixem" (Anònim)
-"No és valent qui no te por, sinó aquell que sap conquistar-lo" (Nelson Mandela)

martes, 10 de diciembre de 2013

Les PDI i l'iPad


Durant la setmana reflexiva vam gaudir d'una xerrada sobre les PDI (Pissarres Digitals Interactives) i l'iPad (similar a iPhone o ipod touch) en forma de tauleta tàctil.

Per estar més informats definirem els dos conceptes:

PDI: és un ordinador conestat a un vídeo projector que mostra la senyal d'aquest ordinador sobre una superfície llisa i rígida des de la qual es pot controlar l'ordinador, es poden fer annotacions manuscrites sobre qualsevol imatge projectada, així com guardar-les, imprimir-les, enviar-les per correu electrònic i exportar-les a diversos formats



.
iPad: és una línia de tauletes tàctils disenyades i comercialitzades per "Apple Inc". És caracteríza per ser un telèfon inteligent i un ordinador portàtil, està enfocat més al acces que a la creacció de aplicacions i temes.



domingo, 8 de diciembre de 2013

Padlet

Avui a classe de G-Tic em parlat de diferents eines de treball per construir suros. En aquesta entrada us parlo del Padlet on podem trobar uns petits blocs de notes en els quals podem introduir text i imatges. Té moltes opcions de personalització. A més a més pot agregar títols i descripcions a cada un dels elements que pujem a Padlet, podem agregar també una imatge de fons, escollir el format de presentació, configurar les notificacions, senyalar si volem que sigui una pissarra pública o privada, entre altres opcions. Ho podem comparar amb el Glogster ja que en el Padlet no es necessari fer-se soci per poder publicar i a més a més podem fer-ho públic si volem.

Per coneixer més sobre Padlet, he creat una pissarra que tracta sobre la fotografia. He pogut comprovar que es molt fàcil i senzill utilitzar-ho i alhora també molt pràctic.



La pàgina per accedir-hi és la següent: http://padlet.com

Wordle

És una de les eines emprades a classe que consisteix en fer núvols de paraules (Wordle).

Són una manera de presentar una informació -> comunicant.
Ens dona la informació d'un tema, sobretot de l'importància (hi han paraules més grans, que destaquen pel seu valor en el tema parlat). Criden més l'atenció, transmetent una cosa important, conceptes claus.

És molt fàcil d'utilitzar, simplement s'ha de seleccionar un fragment de qualsevol text i el programa automàticament desordena l'orde i la mida de les paraules fent un núvol entre elles.
Aquesta eina pot ser molt útil per exposicions o treballs on es vulgui transmetre una idea concreta i així el disseny de les paraules queda bonic, com a portada, i a més a més destaca les paraules importants i del tema tractat.

A classe vam extreure un fragment d'un conte sobre nadal i aquest va ser el resultat:

Wordle: Untitled

Jo mateixa he creat un en 5 minuts, he volgut tractar el tema del ball, i per això he posat paraules que caracteritzen aquest esport i aquest ha sigut el resultat:

Wordle: cristina yeah

Glogster



Glogster és una eina per crear pòsters digitals de web 2.0.
Permet dissenyar el teu propi pòster barrejant: imatges, text, música, vídeos, enllaços, gràfics animats (entre d'altres) i després compartir-ho amb altra gent.



La utilitat d'aquesta eina és que els alumnes es puguin centrar en un tema i crear un disseny, de manera que es faci més atractiu i no sigui tant comú la manera de transmetre la informació.
L'aplicació no es gratuïta, un s'ha de fer soci per poder utilitzar-la.

He trobat aquesta fotografia d'Internet
 que explica la física de forma divertida,
 amb imatges d'Enstein i diferents símbols.


jueves, 5 de diciembre de 2013

Wikis i educació



L'ús de Wikis a l'educació no es troba gaire present si ho comparem amb altres eines. Els wikis trenquen l'estructura unidireccional de la majoria de les aplicacions web ja que basa el seu èxit en l'activitat col·lectiva, la reflexió, la comunicació i la auto-organització de la comunitat. 
Però tot i això, poc a poc, els wikis van adquirint un paper dins l'educació, ja són nombroses escoles, instituts i universitats les que utilitzen Moodle. Moodle és un entorn socio-contructivista d'ensenyança i aprenentatge i de codi obert. Ofereix un wiki entre altres eines com chats, documents, vídeos, etc. Per a realitzar activitats onnline.


LLista de usos típics dels wikis a l'educació (Lott, 2005):

  • Espai de comunicació a la classe: Un wiki pot servir com a espai primari de comunicació de la classe o en conjunció amb un entorn virtual d'ensenyament / aprenentatge tradicional , com a eina de comunicació integrada.
  • Espai de col·laboració de la classe/ base de coneixements: Un wiki es pot utilitzar com a punt focal en una comunitat interessada en un tema determinat , relacionat amb el contingut de l'assignatura. Pot optar per crear un espai general sobre un tema donat o per un recurs més centrat en un aspecte concret, producte de la investigació dels estudiants.
  • Espai per realitzar i presentar tasques/portafolis electrònic: Les tasques o artefactes acadèmics que realitzen els estudiants per aprendre, en solitari o en grup , poden penjar-se en un wiki, per a la seva avaluació per part de professors i / o els propis companys , per a revisió per experts externs, etc. Els wikis també poden servir com a suport a formes d'avaluació per portafolis.
  • Arxiu de textos en procés d'elaboració: Un wiki , per la seva flexibilitat i la facilitat de creació i edició , és un espai natural per albergar textos i altres materials durant el propi procés d' escriptura. Els wikis mantenen internament una història consultable de canvis i és senzill tornar a una versió anterior.
  • Manual de la classe/Autoria col·laborativa: Creació col·laborativa de llibres de text , manuals o monografies , col·leccions de problemes o casos , bé per un grup de docents , des d'una perspectiva més tradicional o , des d'una perspectiva constructivista social , dels propis estudiants . 
  • Espais pels projectes en grup: Es poden dissenyar activitats de autoavaluació i avaluació per parelles , estimular els enllaços creuats entre els projectes, la revisió per parelles , etc. Per fomentar l'anàlisi i estudi dels projectes dels altres grups

miércoles, 4 de diciembre de 2013

Wiki i Vikipèdia


Els wiki són pàgines web compartides on es pot editar la informació escrita pels usuaris des del navegador. Els usuaris poden crear, modificar, enllaçar i esborrar els continguts de la pàgina sobre el tema que tractin. S'utilitza de forma interactiva, fàcil i ràpida. El wiki més conegut és: "la Wikipedia".

La Wikipedia (o Vikipedia en català) és una enciclopèdia virtual on la informació la tenim penjada a internet de manera lliure i editada popularment . Es administrada per la Fundació Wikipedia, una organització sense ànim de lucre. Té més d 37 milons d'articles traduïts a més de 284.

Actualment wikipedia és molt utilitzat per cerca qualsevol paraula, tot i que no és una font del tot fiable, ja que es pot modificar la informació a travès de qualsevol persona que no tingues coneixements.

El vídeo que hem compartit a classe explica clarament la funció de la web i la seva utilitat (amunt).
També hem parlat del naixement de la Wikipedia, creat per Jimmy Wales, a continuació un vídeo molt interessant:




Activitat Viquipèdia

A partir dels wikis hem fet una activitat relacionada amb la Vikipèdia. Hem complementat informació a una de les seves entrades, ja que Vikipèdia és una web pública on tothom pot deixar informació sobre molts temes, però alhora no és informació fiable. Jo he volgut afegir informació on parla del meu poble de la Vall Fosca, Senterada. A continuació l'edjercici:



A la part d'història es pot veure en mode subratllat com he afegit informació. El link és el següent:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Senterada?veaction=edit

sábado, 30 de noviembre de 2013

Mapes conceptuals

Avui a la classe hem tractat el tema dels mapes conceptuals, dels quals ja haviem sentit parlar algun cop.
D'una idea base extreiem diferents paraules amb conectors. Es van subdividint segons la seva importància de l'aspecte principal.



El exercici que hem realitzat ha sigut a partir d'un escrit, una història d'un sopar de Nadal a casa l'àvia i amb les relacions familiars, els espais i el menjar hem acabat creant un mapa conceptual a l'hora de G-Tic.

jueves, 14 de noviembre de 2013

Usos educatius dels blogs

Hem treballat un llibre a classe de G-Tic per orientar-nos amb les noves Tic, web 2.0, blogs, etc...
El llibre és títula "Usos educatius dels blogs" (Recursos, orientacions i experiències pe a docents)

Hi han diversos apartats que constitueixen la obra com: Introducció sobre què és un blog?, blogosfera, característiques..., tot seguit la referència a blogs educatius enllaçant-los amb la pedagogia constructivista, i finalment la conclusió de com crear un blog, amb diversos exemples, plataformes, pàgines, Xtec, ... entre d'altres.


Partint de la contextualització en la web 2.0, el blog es descriu com a sistema de gestió de continguts amb dimensió social i comunicativa molt important.

El blog es un mitjà de comunicació que pot contribuir a enriquir les interaccions entre els alumnes i al professor per afavorir aprenentatges actius i d'actualitat. A més el blog permes establir comunicació amb persones i grups situats més enllà del centre educatiu.

La finalitat del llibre és considerar els seus usos i possibilitats educatives dels blogs. Per aconseguir-ho és necessari descriure l'estructura i opcions de la plataforma en la qual s'allotja el blog.

martes, 5 de noviembre de 2013

Setmana de reflexió a Blanquerna

Aquesta setmana a Blanquerna (11-15), per els alumnes de primer curs d'infantil,  ha sigut mol especial. Hem tingut una setmana de reflexió, en la qual hem realitzat diferents activitats relacionats amb les nostres matèries.



L'horari ha sigut el següent:

· Dilluns 11
  8:30 AM- Conferència "Quatre reptes a l'escola d'avui", per Jaume Cela.
  11:00 AM- Travessa d'orientació

(Aquest mapa mostra el camí que vam realitzar, des de Collserola fins a Sant Cugat).

· Dimarts 12
  16:30 Sortida museu MNAC "tallers"- Històries en relleu



· Dimecres 13
  Primeres pràctiques- introducció a l'escola

· Dijous 14
  Primeres pràctiques- introducció a l'escola

(En Jordà és un dels alumnes de la classe de P5 on vaig poder gaudir les pràctiques).

· Divendres 15
  17:30- Concert infantil- "Com sona?" ç
  20:00- Pissarres digitals interactives i taules digitals a l'aula

L'activitat a realitzar que més em va agradar i motivar, va ser la de les pràctiques. Vaig poder gaudir d'una bona estada al Llor  (Sant Boi) una escola concertada on un alumne de tercer de carrera està realitzant les seves pràctiques, en una classe de P5.


martes, 29 de octubre de 2013

Google Sites

Ahir en la matèria de G-Tic vàrem estar mirant  l'aplicació de Google Sites. Aquesta aplicació permet crear un lloc web o una intranet d'una forma tant senzilla com editar un document. De manera gratuïta, amb Google Sites, els usuaris poden reunir en un únic lloc i de forma ràpida informació variada (vídeos, caldendaris, presentacions, arxius ajdunts i de text). A més a més permet que la informació es pugui veure i compartir-la amb un grup reduït de gent o tota la seva organització amb tot el món.



Permet: una fàcil creació de plantilles, no requereix programació com l'HTML o CSS, té plantilles de diseny disponibles, hi ha un fàcil maneig d'arxius, és permet personalitzar l'espai de l'usuari, fàcil creació del continut multimèdia (vídeos, documents, fulls de càlcul, presentacions de Google Docs, fotos de Picasa i eines de Google), designació de lectors i col·laboradors, búsqueda amb la tecnologia Google en el contingut de Google Sites i creació d'intranet, pàgines d'empleats, projectes, etc...








Creative Commons

Avui a classe de G-Tic hem parlat sobre les llicencies de les pàgines web. Ens hem centrat en la llicencia "Creative Commons" la qual permet compartir més documents tot i tenir copyright. L'objectiu és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades, així reduint les barreres legals de la creativitat mitjançant una nova legislació i les noves tecnologies.
El meu blog per exepmple té licencia creative commons, obert al públic. Molts cops no ens fixem pro aquest aspecte esta indicat a baix de tot de les pàgines web a l'ultima pàgina.


Aquests símbols representen les utilitats que té aquesta llicencia; que tenim accés a fer i quines coses no es permeten fer.

El 2 símbol representa que les pàgines de creative commons sempre hauran de ser reconegudes per un autor, la del símbol de l'euro explica que l'obra queda limitada a usos no comercials, la imatge "=" inclou que no poden haver obres derivades, la de la fletxa indica que es pot compartir sempre que mantinguin la licencia al ser divulgades.

A classe vam posar un vídeo per entendre millor en concepte, que el tenim a continuació:



Les combinacions es generen al voltant de quatre condicions bàsiques:
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Reconeixement Reconeixement (by): sempre que es reconegui l'autoria de l'obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.
  • Creative Commons: No Comercial No comercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.
  • Creative Commons: Sense obres derivades Sense obres derivades (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.
  • Creative Commons: Compartir Igual Compartir igual (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l'obra original.
Combinant les condicions obtenim les següents llicències:

Reconeixement (by): Es permet qualsevol explotació de l'obra, incloent-hi una finalitat comercial, així com la creació d'obres derivades, la distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
Reconeixement - NoComercial (by-nc): Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.