JUGA, RIU, APREN

JUGA, RIU, APREN

martes, 29 de octubre de 2013

Copiar o robar?



Avui desprès de veure aquest vídeo a classe, hem arribat a entendre els diferents típus de llicències que podem trobar a Internet.

Primer de tot us vull parlar del programari lliure; que és aquell que condeceix a tothom permís per utilitzar-lo i distribuir-lo amb o sense modificacions i de forma gratuïta o a canvi d'una quota. Això implica que el codi font ha de ser disponible "si no és codi font, no és programari". És un afer de la llibertat dels usuaris per executar, copiar, distribuir, estudiar, canviar i millorar el programari. Més precisament, es refereix a quatre tipus de llibertat, per a usuaris de programari:
  • La llibertat per a executar el programa, per a qualsevol pròposit (llibertat 0).
  • La llibertat d'estudiar com treballa el programa, i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés el codi font es una condició prèvia per això.
  • La llibertat de redistribuir còpies per a poder ajudar als vostres veïns (llibertat 2)
  • La llibertat per a millorar el programa, i alliberar les vostres millores al públic, per a què tota la comunitat pugui beneficiar-se (llibertat 3). Laccés al codi font és una condició prèvia per això.
Hi ha moltes maneres de fer un programa lliure. Molts detalls poden ser resolts en més d'un sentit, i encara així el programa pot ser lliure. Algunes de les possibles variacions es descriuen més avall. 

Per altra banda tenim el programari privatiu; o també programari no lliure, és un tipus de programari que no es pot redistribuir o modificar lliurement. és per aquesta raó que és difícil que els desenvolupadors el puguin millorar o solucionar-ne problemes per la qual cosa és més recomanable el programari lliure en el seu lloc.

Informació extreta: http://www.gnu.org/philosophy/categories.ca.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario