JUGA, RIU, APREN

JUGA, RIU, APREN

martes, 29 de octubre de 2013

Google Sites

Ahir en la matèria de G-Tic vàrem estar mirant  l'aplicació de Google Sites. Aquesta aplicació permet crear un lloc web o una intranet d'una forma tant senzilla com editar un document. De manera gratuïta, amb Google Sites, els usuaris poden reunir en un únic lloc i de forma ràpida informació variada (vídeos, caldendaris, presentacions, arxius ajdunts i de text). A més a més permet que la informació es pugui veure i compartir-la amb un grup reduït de gent o tota la seva organització amb tot el món.



Permet: una fàcil creació de plantilles, no requereix programació com l'HTML o CSS, té plantilles de diseny disponibles, hi ha un fàcil maneig d'arxius, és permet personalitzar l'espai de l'usuari, fàcil creació del continut multimèdia (vídeos, documents, fulls de càlcul, presentacions de Google Docs, fotos de Picasa i eines de Google), designació de lectors i col·laboradors, búsqueda amb la tecnologia Google en el contingut de Google Sites i creació d'intranet, pàgines d'empleats, projectes, etc...








Creative Commons

Avui a classe de G-Tic hem parlat sobre les llicencies de les pàgines web. Ens hem centrat en la llicencia "Creative Commons" la qual permet compartir més documents tot i tenir copyright. L'objectiu és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades, així reduint les barreres legals de la creativitat mitjançant una nova legislació i les noves tecnologies.
El meu blog per exepmple té licencia creative commons, obert al públic. Molts cops no ens fixem pro aquest aspecte esta indicat a baix de tot de les pàgines web a l'ultima pàgina.


Aquests símbols representen les utilitats que té aquesta llicencia; que tenim accés a fer i quines coses no es permeten fer.

El 2 símbol representa que les pàgines de creative commons sempre hauran de ser reconegudes per un autor, la del símbol de l'euro explica que l'obra queda limitada a usos no comercials, la imatge "=" inclou que no poden haver obres derivades, la de la fletxa indica que es pot compartir sempre que mantinguin la licencia al ser divulgades.

A classe vam posar un vídeo per entendre millor en concepte, que el tenim a continuació:



Les combinacions es generen al voltant de quatre condicions bàsiques:
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Reconeixement Reconeixement (by): sempre que es reconegui l'autoria de l'obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.
  • Creative Commons: No Comercial No comercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.
  • Creative Commons: Sense obres derivades Sense obres derivades (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.
  • Creative Commons: Compartir Igual Compartir igual (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l'obra original.
Combinant les condicions obtenim les següents llicències:

Reconeixement (by): Es permet qualsevol explotació de l'obra, incloent-hi una finalitat comercial, així com la creació d'obres derivades, la distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
Reconeixement - NoComercial (by-nc): Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

Copiar o robar?



Avui desprès de veure aquest vídeo a classe, hem arribat a entendre els diferents típus de llicències que podem trobar a Internet.

Primer de tot us vull parlar del programari lliure; que és aquell que condeceix a tothom permís per utilitzar-lo i distribuir-lo amb o sense modificacions i de forma gratuïta o a canvi d'una quota. Això implica que el codi font ha de ser disponible "si no és codi font, no és programari". És un afer de la llibertat dels usuaris per executar, copiar, distribuir, estudiar, canviar i millorar el programari. Més precisament, es refereix a quatre tipus de llibertat, per a usuaris de programari:
  • La llibertat per a executar el programa, per a qualsevol pròposit (llibertat 0).
  • La llibertat d'estudiar com treballa el programa, i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés el codi font es una condició prèvia per això.
  • La llibertat de redistribuir còpies per a poder ajudar als vostres veïns (llibertat 2)
  • La llibertat per a millorar el programa, i alliberar les vostres millores al públic, per a què tota la comunitat pugui beneficiar-se (llibertat 3). Laccés al codi font és una condició prèvia per això.
Hi ha moltes maneres de fer un programa lliure. Molts detalls poden ser resolts en més d'un sentit, i encara així el programa pot ser lliure. Algunes de les possibles variacions es descriuen més avall. 

Per altra banda tenim el programari privatiu; o també programari no lliure, és un tipus de programari que no es pot redistribuir o modificar lliurement. és per aquesta raó que és difícil que els desenvolupadors el puguin millorar o solucionar-ne problemes per la qual cosa és més recomanable el programari lliure en el seu lloc.

Informació extreta: http://www.gnu.org/philosophy/categories.ca.html

sábado, 26 de octubre de 2013

Prezi i PowerPoint


Prezi és un programa que s'utilitza per fer presentacions sobre diferents idees, basades en núvols que contenen la informació sobre l'aspecte a presentar.
Aquest programa es pot diferenciar del "PowerPoint" ja que l'usuari a l'hora de fer la presentació pot emprar el zoom per destacar un núvol concret, que permet als usuaris disposar d'una visió més apropada o més allunyada de la zona de presentació.

El PowerPoint per això és un programa més bàsic i fàcil d'utilitzar; és un programa de presentacions desenvolupat per a sistemes operatius Microsoft Windows i Mac Os. És un programa dissenyat per a fer presentacions pràctiques amb text esquematitzat, fàcil d'entendre, animacions de text i imatges. Se li poden aplicar diferents dissenys de fonts, plantilles i animacions de tot tipus.

Desde la secundària que molts alumnes han utilitzat aquest programa ja que és fàcil d'explicar un tema a partir d'imatges, vídeos i altres enllaços. El segon programa de presentació s'utilitza a partir de diapositives a diferencia del "Prezi".

També s'ha de dir que Prezi és un programa més actual i de mica en mica es coneix més. Jo en aquest primer curs he pogut crear dos i m'han servit de molta utilitat.

A continuació he penjat el Prezi que vaig fer servir amb la meva companya per exposar el bon comunicador, Andreu Buenafuente:

miércoles, 23 de octubre de 2013

Començem a parlar en públic

Avui a  COED hem descrit als companys des de una fotografia, mostrant-la a la classe. La descripció havia de ser d'un company tant física com psicològica. Aquest exercici ha estat molt be, per començar a parlar en públic i també poder conèixer millor als companys, ja que una imatge no sempre val més que mil paraules (si no coneixes a algú).  


lunes, 7 de octubre de 2013

Youtube "música variada"

Avui la classe ha estat una de les més interessants pel meu gust (de les que hem fet fins ara). Hem tractat el tema del "Youtube": web en la qual els usuaris poden pujar i compartir vídeos.
Hem creat un compte personal i hem experimentat amb el gestor de vídeos. Finalment hem creat el nostre propi vídeo barrejant-lo amb música, text i transicions, entre d'altres.

La meva companya Judit Amayuelas i jo hem creat un vídeo a partir de 4 parts, on en cadascuna d'elles es tracta un estil de música diferent i hem fet que el cos porti el ritme adequat  tot indicant quin tipus és (Africa, Clàssica, Rock, Latino) amb el text. 

sábado, 5 de octubre de 2013

Web 2.0


Avui a classe hem parlat del web 2.0 present en la nostra societat del dia a dia.
El terme Web 2.0 inicat al 2006, s'associa habitualment amb les aplicacions web que faciliten la compartició interactiva d'informació, el disseny centrat en l'usuari i la col·laboració dins del Word Wide Web.
Alguns exemples del Web 2.0 serien les comunitats basades en web, els llocs de P2P, els wikis i els blogs.



He trobat aquest vídeo de Youtube, on es mostra amb molta simplicitat de que tracta la Web 2.0. En aquest vídeo no hi han explicacions sinò un seguit breu d'imatges que representen la web 2.0, ja que aquests tutotrials són "NOT IN WORDS" per explicar els conceptes fàcilment però sense paraules.






martes, 1 de octubre de 2013

Noteflight

Avui hem utilitzat per primera vegada el programa de música noteflight. Hem fet la partitura de la cançó "Frere Jacques", tradicional francesa. A poc a poc sabrem manejar-lo més fàcilment i farem unes cançons més elaborades. Aquestes cançons es poden fer públiques, i per tant compartir-les amb altres persones.

Desde aquest link, es pot escoltar la cançó composta per mi:
http://www.noteflight.com/scores/view/a549d5d8ed9aeefd518319861bd8744ae375a55f